Een geïntegreerd leersysteem vs. een extern leersysteem: Wat is beter?

Server specialists testing network system

Veel mensen veronderstellen dat een aparte website URL (bijvoorbeeld platform.jewebsiteurl.nl) noodzakelijk is om jouw online academy te beveiligen en niet vindbaar te maken in Google. Maar is een extern leersysteem eigenlijk wel beter dan een geïntegreerd leersysteem? Daar kunnen we kort over zijn:

Een geïntegreerd leersysteem in je website is een betere optie dan een extern leersysteem buiten je website. Het is gebruiksvriendelijker, beter voor je SEO en EAT en kost je minder tijd. Veiligheid, segmentatie, het afschermen van je unieke content, opschalen en website snelheid zijn allemaal mogelijk met een geïntegreerd leersysteem. 

In een heel enkel geval is een extern leersysteem aan te raden, maar de meeste argumenten die aangevoerd worden voor een extern leersysteem zijn eigenlijk helemaal niet waar. 

In dit blogartikel leggen we uit waarom je helemaal geen extern leersysteem nodig hebt voor je online trainingen. Én waarom alles onder één website brengen voordeliger is. 

Wat is gebruiksvriendelijker: een extern of geïntegreerd leersysteem?

Er wordt vaak gesuggereerd dat een extern leersysteem gebruiksvriendelijker is dan een geïntegreerd leersysteem, maar het tegendeel is waar: 

Een geïntegreerd leersysteem zorgt in alle gevallen voor een betere en gebruiksvriendelijkere ervaring voor je gebruikers. Zo hoeven ze bijvoorbeeld niet twee verschillende URLs te onthouden, en kunnen ze in één keer doorklikken van de website naar de cursus (en andersom). Ze hoeven ook geen verschillende systemen te leren kennen.

Gebruiksvriendelijkheid is één van de belangrijkste aspecten van je e-course. Hoe meer “kliks” een gebruiker verwijderd is van zijn of haar cursusmateriaal, hoe meer kans dat iemand stopt de cursus te volgen. 

  • Wanneer gebruikers een andere URL en misschien wel een extra login moeten onthouden, zullen ze minder gebruik maken van alle mogelijkheden en misschien wel minder snel en minder vaak inloggen. 

Juist door alle features van je LMS (Learning Management System) aan elkaar te verbinden, kunnen gebruikers niet alleen snel toegang krijgen tot hun cursusmateriaal, maar ook tot de community die hierbij hoort. Denk bijvoorbeeld aan een groep met medecursisten, communicatiemogelijkheden met leraren of coaches en een forum voor vragen en feedback. 

Met een geïntegreerd leersysteem kan je je platform zo inrichten dat alle studenten of cursisten gemakkelijk, snel en op meerdere manieren hun cursusinformatie kunnen vinden. En dát is pas écht gebruiksvriendelijk.

  • Hetzelfde geldt overigens wanneer je een subdomein wilt gebruiken: voor de gebruiker is de ervaring alsof het een andere website is. Het gebruik van een subdomein is dus niet gebruiksvriendelijk.

Een extern leersysteem heeft bovendien een andere lay-out. Het werkt anders, ziet er anders uit en mensen vergeten al snel dat deze cursus eigenlijk bij jouw branding en website hoort. Helemaal wanneer een cursus de lay-out van het externe leersysteem overneemt. Daar gaat al je harde werk en persoonlijke branding…

Externe leersystemen zijn er bovendien dol op hun eigen kleuren, branding en lay-out te gebruiken, dus als je wél een aangepaste opmaak wilt gebruiken, betaal je daar vaak ook weer extra voor.

Wat is goedkoper: een extern of geïntegreerd leersysteem?

Veel externe leersystemen promoten hun systeem als goed betaalbare opties. En hoewel dit misschien waar is voor kleine, beperkte cursusmogelijkheden, zijn externe leersystemen eigenlijk heel DUUR! 

Bij een extern leersysteem moet je vaak per gebruiker en/of per cursus betalen. Hoewel je misschien voor een goed werkend, geïntegreerd leersysteem ook moet betalen voor premium plugins, beperken die prijzen je niet tot een bepaald aantal gebruikers. Externe leersystemen bieden misschien goed werkende systemen aan, maar met beperkte mogelijkheden. 

Bij een extern leersysteem lopen de prijzen snel op per gebruiker en per cursus. In plaats van de kosten juist per gebruiker te verlagen, betekent dat dat je bij het groeien en uitbreiden van je website méér moet gaan betalen.

En waarom zou je de groei van je platform beperken!?

Bovendien zijn dit soort leersystemen ook beperkt in wat ze kunnen: het zijn leersystemen. Dus je kunt misschien een cursus aanbieden, maar hoe zit het dan met de rest? Wat gebeurt er als je andere opties wilt toevoegen? Externe trainers wilt gebruiken? Forums wilt linken aan je cursus? Een community wilt opbouwen? 

  • Een geïntegreerd leersysteem is méér dan alleen een online cursus. Het biedt de gebruiker de houvast, het netwerk, de communicatiemogelijkheden die óók bij een cursus horen. 

Wat is het meest efficiënt: met een extern of geïntegreerd leersysteem?

Een vaak gehoord argument wanneer het aankomt op het kiezen van een LMS, is dat een extern systeem minder tijd kost te onderhouden. Maar uit onze ervaring blijkt juist dat een geïntegreerd leersysteem veel efficiënter is. 

Je hebt letterlijk dubbel zoveel werk als je een extern leersysteem gebruikt. Dus niet alleen is de gebruiksvriendelijkheid voor je gebruikers een stuk slechter, maar ook voor jou als beheerder zijnde heeft het een hoop nadelen.

Behalve de extra tijd die een gebruiker kwijt is om zich het externe systeem eigen te maken, ben jij als beheerder óók twee keer zo veel tijd kwijt met het maken, onderhouden en gebruiken van twee verschillende sites. 

  • Hetzelfde geldt wanneer je je cursus wilt onderbrengen op een subdomein: je moet dan ook twee verschillende paginas onderhouden en dat kost extra tijd die je véél beter aan inhoudelijke dingen kunt besteden.

Het makkelijkst voor iedereen is daarom dus ook om één systeem te gebruiken, gehost op één en dezelfde website. 

Wat is beter voor Google: een extern of geïntegreerd leersysteem?

Hoe kunnen studenten je leersysteem het beste vinden? Het is een belangrijke vraag wanneer een groeiend aantal ondernemers online cursussen aanbieden. Wanneer je een extern leersysteem gebruikt, draag je weinig bij aan de ranking (en zichtbaarheid) van je eigen website.

Een intern leersysteem geeft bepaalde signalen af aan de algoritmes waar je ranking van kan profiteren. Door je cursus aan te bieden op een extern leersysteem, profiteert het externe leersysteem vooral van jouw kennis. 

Hoewel je een extern leersysteem kunt linken aan je website zodat gebruikers beide websites kunnen vinden, weet Google niet wanneer een online cursus bij een website hoort. En dat gaat ten koste van je SEO (Search Engine Optimization) en EAT (Expertise Authoritativeness and Trustworthiness). 

Wanneer Google ziet dat jij blogs schrijft over een bepaald onderwerp, en vervolgens een cursus op je website ziet staan (binnen een geïntegreerd leersysteem) waarin je nog dieper ingaat op dezelfde onderwerpen, en beide worden positief ontvangen door gebruikers, dan kunnen de algoritmes die statistieken oppikken. 

Vervolgens kan Google dan bij elkaar optellen dat je veel over een bepaald onderwerp weet en dat jouw informatie betrouwbaar is. Wanneer dit het geval is, zal je website beter ranken op Google, dan wanneer al jouw kennis verstopt zit in een extern leersysteem. 

Openbare cursussen kunnen bijdragen aan je SEO en EAT

Niet alleen het linken van deze informatie is belangrijk voor Google, maar ook het openbaar stellen van deze informatie. Zo kunnen openbare cursussen namelijk nog meer inhoud prijsgeven aan google, waardoor het dus nog beter bevestigd krijgt dat jij een expert bent binnen je niche. 

Bovendien kunnen de onderdelen van je cursus die openbaar staan ook weer ranken op Google en dat kan je SEO dan een enorme boost geven.

Hoe is mijn cursusinhoud beter beschermt: met een extern of geïntegreerd leersysteem?

Veel mensen schermen hun cursusinhoud af voor de buitenwereld, maar dat heeft niks te maken met interne of externe leersystemen. Het afschermen van je inhoud regel jij vanuit je LMS, Google heeft daar geen zeggenschap over. 

Een goed leersysteem segmenteert leden en schermt cursusinhoud af door middel van membershiplevels – iets wat je gewoon toe kunt passen op je eigen geïntegreerde platform.

Als je bijvoorbeeld je cursus structuur geheim wilt houden, dan zou er iets voor te zeggen zijn om alles te verstoppen in een extern systeem, maar de kans dat je je EAT en dus je SEO daar mee schaadt is groter. 

Leden segmenteren kan met membershiplevels

Een ander argument dat vaak ten onrechte gebruikt wordt om mensen aan te sturen op het gebruiken van een extern online leersysteem, is zodat je je leden beter kunt segmenteren en cursusinhoud op deze manier kan afschermen voor bepaalde groepen gebruikers. Dit kan namelijk prima met behulp van membership levels binnen een geïntegreerd platform.

Denk bijvoorbeeld aan het scheiden van studenten en leraren, of het scheiden van interne training en de supportafdeling van je website. 

  • Je hebt dus helemaal niet drie verschillende websites of subdomeinen nodig om gebruikers van elkaar te onderscheiden. Met membershiplevels houd je (gemakkelijk!) bepaalde informatie voor bepaalde gebruikers verborgen.

Een voorbeeld:

Om ervoor te zorgen dat studenten geen toegang krijgen tot interne cursussen, forums voor leraren, zoom vergaderingen, etc., kan je de toegang hiertoe scheiden d.m.v. memberships.

Tegelijkertijd wil je dat leraren wél hun toegang behouden tot het lesmateriaal van hun studenten. Maar je wilt weer niet dat leraren steeds van systeem en URL en login moeten wisselen. 

Door je hele online leeromgeving te installeren op één geïntegreerd systeem en slim gebruik te maken van memberships, zorg je ervoor dat gesegmenteerde content afgeschermd is, terwijl het niet ten koste gaat van de gebruiksvriendelijkheid. 

Maak de beste leerervaring mogelijk door unieke content aan te bieden

Een andere reden om een extern leersysteem te gebruiken is wanneer je gebruik wilt maken van reeds bestaande cursussen of certificaten die door een ander platform aan worden geboden (en je hier bijvoorbeeld commissie voor krijgt).

Een veel betere manier om je leden te helpen is door je eigen cursus te maken. Het maken van unieke content is zoveel waardevoller dan het hergebruiken van dat wat al bestaat. Het mooie aan het creëren van je eigen cursussen is bovendien dat je zelf kunt bepalen wat je gebruikers leren.

De waarde van het creëren van je eigen content ligt vele malen hoger dankzij de uniekheid ervan. Als mensen iets van jou willen leren zullen ze namelijk wel naar jou toe moeten komen. Ze zullen jou betalen voor een cursus en jij kunt alle controle houden over hoe je cursus eruit ziet, wat je ervoor vraagt en hoe je hem aanbiedt. 

Andersom ben je zo ook geen geld kwijt aan het uitbetalen van commissies aan andere platformen om jouw content te promoten. 

Waar moet je op letten als je een geïntegreerd leersysteem gebruikt? 

Een geïntegreerd leersysteem heeft veel voordelen vergeleken met een extern leersysteem. Het is echter wel belangrijk dat je een aantal zaken goed op orde hebt zodat je interne leersysteem ook daadwerkelijk aan alle verwachten voldoet.

Als nadelen van een geïntegreerd leersysteem kan je bijvoorbeeld denken aan:

  • Automatisering
  • Snelheid van je website
  • Capaciteit en opschaling van je website
  • Veiligheid van je cursus

Hoewel dit helemaal geen redenen zijn om je ervan te weerhouden te kiezen voor een geïntegreerd leersysteem, zijn het wel dingen die je goed op orde moet hebben.

Kan ik een geïntegreerd leersysteem genoeg automatiseren? 

Het grote voordeel van het aanbieden van online cursussen is dat je zelf eenmalig een cursus kunt maken, en deze ongelimiteerd (her)gebruikt kan worden door je platform gebruikers. Het is dus belangrijk dat het hele proces geautomatiseerd wordt zodat je ook daadwerkelijk kunt profiteren van de ongelimiteerde mogelijkheden van de e-cursus.

Met de juiste plugins, technische kennis en instellingen kan je je eigen platform gemakkelijk automatiseren zodat je er zelf (bijna) geen omkijken meer naar hebt.

Is een geïntegreerd leersysteem snel genoeg? 

Zodra je een hoop verschillende cursussen aanbiedt en het aantal gebruikers groeit, zul je merken dat de snelheid van je website daarop reageert. Om ervoor te zorgen dat je website niet zijn snelheid (en dus gebruiksvriendelijkheid) verliest, zul je je website + LMS daarop in moeten richten. 

Dat betekent: geen onnodige plugins, de juiste servers en de mogelijkheid ongelimiteerd te groeien. Ook hier geldt dat je met de juiste kennis jouw platform in een handomdraai op optimale snelheid kan blijven gebruiken.

Kan ik een geïntegreerd leersysteem makkelijk opschalen? 

Niet alleen de snelheid van je platform kan de groei van jouw netwerk beperken, ook limieten aan het aantal gebruikers, het aantal cursussen of het aantal mogelijkheden van je platform kan ervoor zorgen dat je op een gegeven moment niet verder kunt groeien. 

Veel externe LMS aanbieders beperken je groei door een limiet te stellen aan het aantal gebruikers of cursussen dat je op je platform kunt hebben. Door gebruik te maken van (de juiste) premium plugins kan je ervoor zorgen dat je zonder problemen kunt uitbreiden en groeien.

Hoe waarborg ik de veiligheid van een geïntegreerd leersysteem?

Misschien het belangrijkste aspect van je leersysteem: veiligheid. Je wilt namelijk niet dat de gegevens van jouw gebruikers openbaar zijn. Of dat de verkeerde mensen toegang krijgen tot je platform. 

Wederom kun je met plugins en de juiste instellingen je platform heel goed afschermen van bots, spam en onuitgenodigde gebruikers. Veiligheid hoeft daarom echt geen probleem te zijn voor jouw geïntegreerde leersysteem, als je maar goed weet welke instellingen je moet hanteren.

Heb ik technische kennis nodig om een geïntegreerd leersysteem te gebruiken? 

Veel mensen vragen zich misschien af of het hebben van je eigen geïntegreerde LMS niet te veel technische kennis vergt. En afhankelijk van jouw online ervaring is het misschien wel lastig om verschillende plugins goed op elkaar af te stemmen, of om überhaupt te weten welke plugins je kunt en moet gebruiken. 

Gelukkig hoeft ook dat jou er niet van te weerhouden om je eigen cursussen op je eigen website aan te bieden. Met een platform van Platform Essentials is al het technische gedoe namelijk al voor je ingesteld en blijft dit altijd voor je up-to-date. Zo hoef jij alleen nog maar de inhoud toe te voegen en alles online te zetten. 

Een fluitje van een cent dus.

Wil jij ook een straks, snel en handig geïntegreerd leersysteem aan je online business toevoegen, kijk dan snel welk platform het beste bij jouw business past. En er is bovendien véél meer mogelijk dan alleen e-learning.

Platform Essentials

Wanneer is een extern leersysteem wel een goed idee? 

In een enkel geval is het gebruiken van een extern leersysteem aan te raden. 

  • E-learning is slechts een héél klein deel van je online business
  • Je verwacht weinig studenten (en wilt niet verder groeien of opschalen) 
  • Je biedt maar een enkele cursus aan die geen essentieel onderdeel is van je website
  • Wanneer je gebruik wilt maken van een reeds bestaande, externe cursus over algemene vaardigheden

Is een subdomein een goede oplossing? 

Een subdomein is een website die gehost is op een URL die lijkt op je URL die je gebruikt voor je website. Denk bijvoorbeeld aan mijnwebsite.com (main website) met het subdomein cursussen.mijnwebsite.com of shop.mijnwebsite.com.

Een subdomein is niet hetzelfde als een subdirectory (mijnwebsite.com/cursussen). In een geïntegreerd platform op je website maak je gebruik van subdirectories voor je cursussen.

Een subdomein zou een goed idee kunnen zijn wanneer je twee verschillende thema’s voor je website wilt gebruiken: bijvoorbeeld één voor je main website waarop je producten aanbiedt en waarmee klanten naar je website trekt en een ander thema voor een subdomein waarop je de cursussen aanbiedt. 

MAAR! Er zitten een aantal nadelen aan het gebruiken van verschillende thema’s: gebruikers zullen de verschillende thema’s niet herkennen als één website, en wederom denken dat het twee verschillende sites zijn. 

Bovendien moeten ook bij een subdomein de gebruikers twee verschillende URLs onthouden, en dat is niet gebruiksvriendelijk. Wij zouden dus altijd aanraden om alles binnen je hoofddomein te houden. Bij Platform Essentials is alles hier al helemaal voor goed ingesteld.

Er zijn in de online wereld enorm veel aanbieders van online leersystemen, veel als Software-as-a-Service (SAAS), die vaak duur en inflexibel zijn en op een eigen subdomein moeten staan – bovendien kun je nooit ‘weg’ uit een SaaS zonder je content te verliezen. Bij Platform Essentials krijg je een alles-in-één systeem gebaseerd op Wordpress en Learndash, een flexibele oplossing die je in de toekomst ook ‘mee’ kan nemen naar een andere host als je dat wilt.

Wil je ondanks bovenstaande overwegingen toch graag de leeromgeving op een subdomein hosten, apart van je (hoofd-)website, dan is dat mogelijk bij Platform Essentials. Neem contact met ons op en dan denken we met je mee over de beste platform-implementatie voor jouw onderneming.

Blog Updates

gerelateerde artikelen

Reacties