Huddle VS. Platform Essentials: welke online leeromgeving is het beste?

Misschien ben je tijdens je zoektocht naar een online leeromgeving aanbieder Huddle tegengekomen en vraag je je nu af… Welke online leeromgeving is beter, Huddle of Platform Essentials? 

Platform Essentials is de meest flexibele aanbieder van leer- en communityplatformen. Vergeleken met Huddle is het goedkoper, heeft het meer en completere functionaliteiten en kun je altijd opschalen. Je behoudt bovendien eigenaarschap over je domein, content en gebruikersinformatie.

Het aantal aanbieders van online leeromgevingen schiet als paddenstoelen uit de grond. Van geïntegreerde platforms tot doe-het-zelf-website-bouwers, er is voor ieder wat wils. 

Wat is Platform Essentials? 

Platform Essentials biedt community- en leerplatformen, volledig gebaseerd op WordPress. Het is daarmee heel flexibel, zowel wat betreft de functionaliteiten als de styling. Bovendien kun je je platform altijd weer meenemen en zelf managen, mocht je dat willen. 

Hoewel het funcionaliteitenpakket van een platform van Platform Essentials enorm uitgebreid is, kun je er altijd voor kiezen je eigen plugins te gebruiken en managen wanneer je weggaat bij PFE. 

Wat is Huddle? 

Huddle is een zogenaamde ‘Software as a Service’ (SAAS) en wordt onderhouden door het team van Huddle. Omdat Huddle een SAAS is, is het minder flexibel in styling en zijn er minder functionaliteiten beschikbaar. Bovendien kun je je platform niet meenemen naar een andere provider. Je bent als het ware ‘ingeboxt’ in de SAAS. 

Als je in de toekomst meer functies wilt toevoegen ben je volledig afhankelijk van de ontwikkelaars van Huddle. Het betekent ook dat je de content die je hebt opgebouwd niet gemakkelijk kunt overzetten naar een ander systeem.

De voordelen van WordPress (Platform Essentials) vs. SAAS (Huddle)

In het algemeen zijn er een aantal verschillen tussen WordPress en SAAS. De vergelijking tussen Platform Essentials (WordPress) en Huddle (SAAS) is daar geen uitzondering op. 

Meer flexibiliteit met WordPress

Een SAAS biedt vaak prachtige pakketten aan van een dienst die ze zelf ontwikkeld hebben. En dat kan heel goed werken… Totdat je iets anders wilt gaan doen dan wat in het functionaliteitenlijstje staat. Want een SAAS biedt alleen zijn eigen diensten aan en wanneer je wilt uitbreiden zijn de mogelijkheden om externe functionaliteiten toe te passen beperkt. 

Met WordPress heb je daar geen last van. Omdat WordPress open source is vind je er duizenden verschillende ontwikkelaars. Daarnaast zijn er honderden geavanceerde professionele plugins die specifiek ontwikkeld zijn om bepaalde functies toe te voegen. Met Wordpress kun je daarom iedere functionaliteit die je voor ogen hebt toevoegen aan je platform.

Blijf eigenaar van je content met WordPress

Bij het kiezen van een aanbieder voor je online leeromgeving is er één hele belangrijke overweging, namelijk dat je zelf eigenaar blijft van je content. 

Door in zee te gaan met een SAAS, verlies je vaak eigenaarschap over je content doordat je het niet kunt meenemen als je weg wilt. Door zelf eigenaar te blijven over je content, zorg je ervoor dat je altijd kunt overstappen naar een andere aanbieder mocht dat nodig zijn. 

Omdat de SAAS aanbieder de software maakt en beheert is overstappen met al je content niet mogelijk. Je blijft daarom erg afhankelijk. Met een platform gebaseerd op WordPress blijf je altijd eigenaar over je eigen content en je gebruikersinformatie. 

Blijf niet afhankelijk van één ontwikkelaar

Het mooie aan WordPress is dat het open source is en dat je altijd kunt kiezen uit duizenden ontwikkelaars. Dit betekent dat je met WordPress alles wat je je maar kunt voorstellen waarmaakt. En dat je leeromgeving altijd kan blijven groeien. Of dat je een andere richting op kunt gaan als je community daar behoefte aan heeft.

Aanbieders van SAAS zijn vaak één en dezelfde ontwikkelaar en daarmee heb je misschien een krachtige tool in handen, maar ben je ook beperkt tot de functionaliteiten en ontwikkel-talenten van deze ene aanbieder. Met WordPress voeg je zelf functionaliteiten toe als je daar behoefte aan hebt. Of je verwijdert de opties die je niet gebruikt. 

Omdat WordPress zo populair is, zijn professionele teams constant bezig om hun premium plugins te verbeteren. Die teams focussen op de kwaliteit van die ene plugin en ontwikkelen zich enorm snel. Bovendien is de concurrentie hoog en daardoor gaat die ontwikkeling nog sneller. En als je niet (meer) tevreden bent met een plugin, dan stap je gemakkelijk over op een alternatief in de eindeloze wereld van WordPress.

Ongelimiteerd aantal gebruikers 

Veel SAAS aanbieders limiteren het gebruik van hun tool in de vorm van trapsgewijze aantallen. Ze weten dat het lastig is om over te stappen wanneer je eenmaal bezig bent met hun tool. Daar maken ze slim gebruik van door upsells aan te bieden met grotere aantallen. 

In veel gevallen wordt het aantal gebruikers gelimiteerd in je leeromgeving. Bijvoorbeeld, je kunt maximaal 100 gebruikers hebben met het goedkoopste abonnement. En pas een onbeperkt aantal gebruikers wanneer je het duurste abonnement aanschaft.

Laten we eerlijk zijn… Dat is helemaal niet handig voor jou als ondernemer. Natuurlijk moet je je community eerst opbouwen en zul je in de meeste gevallen niet beginnen met 10.000 gebruikers, maar uiteindelijk wil je je leeromgeving eindeloos kunnen opschalen. Het liefst zonder daar extra voor te hoeven betalen. 

  • Voor de beginnende ondernemer is het misschien aantrekkelijk met een goedkope aanbieder in zee te gaan, ook al is dat gelimiteerd. Je weet immers niet of je onderneming wel succesvol gaat worden. Maar vergeet niet dat wanneer de tijd daar is en je online business wél succesvol wordt, de lange termijn kosten een stuk hoger zijn. Overstappen naar een heel nieuw platform is duur en tijdrovend. 

Ongelimiteerd aantal cursussen

Hetzelfde geldt voor cursussen: voor een goede onderneming wil je onbeperkt cursussen aanbieden. Ook in dit geval kan het aantrekkelijk zijn klein te beginnen maar binnen de kortste keren zul je merken dat de limieten van je groei bereikt zijn binnen een SAAS. 

Dan is het beter om vanaf het begin te kiezen voor een schaalbare optie zoals WordPress, waarin er geen limieten voor je bepaald worden.

Een ander voorbeeld is het limiteren van het aantal groepen dat je kunt gebruiken. Of het aantal membershiplevels dat je kunt maken. Het aanzetten van die functie kost de SAAS aanbieder vrijwel niets, dus een upgrade is een makkelijke manier om meer geld te verdienen. Het is een slim businessmodel. 

SAAS is minder technisch

Heb je echt geen flauw benul van het technische aspect van je eigen website, dan kan een SAAS een goed idee zijn. De service is immers (vaak) instapklaar. Zo heb je geen ellende met servers, updates en errors wanneer verschillende plugins niet optimaal samenwerken. 

  • Bij Platform Essentials heb je daar echter ook geen last van. Wij hebben het platform al voor jou geoptimaliseerd en de plugins die wij gebruiken zijn naadloos op elkaar afgesteld.

SAAS is goed voor een persoonlijk project

Heb je je eigen kleine huis-tuin-en-keuken-project opgezet, dan is een SAAS zoals Huddle een goede keuze. De instaptarieven zijn vaak lager en dat is ideaal als je niet verwacht een miljoenenonderneming te starten. Bovendien is het vaak makkelijk te gebruiken en kun je meteen aan de slag. 

Met andere woorden, als je geen opschaalbare, online onderneming wilt beginnen is een SAAS een goede basis voor je leeromgeving. En zelfs als je wel droomt van een succesvolle onderneming, maar nu al zeker weet dat je niet méér functionaliteiten nodig hebt dan die worden aangeboden in de SAAS, dan kan het ook een prima optie zijn. 

Onthoud wel dat ook hier weer geldt dat het binnen een SAAS heel lastig zal worden om extra functionaliteiten toe te voegen, want je zit weer vast binnen het systeem. 

WordPress is beter voor whitelisting en eigen branding

Een laatste overweging om WordPress te verkiezen boven SAAS is de branding van je eigen platform. Als je gebruik maakt van een SAAS zoals Huddle, ben je beperkt tot de lay-out en functies die geprogrammeerd zijn door de ontwikkelaar. Wil je graag een unieke layout maken waarmee jouw platform er heel duidelijk uitspringt, dan zijn die mogelijkheden sterk beperkt. 

Ook moet je er rekening mee houden dat bij het gebruik van een SAAS in veel onderdelen de naam en de kleur-branding van die SAAS terug komt. Denk bijvoorbeeld aan de e-mailnotificaties die gestuurd worden naar je gebruikers. Met een WordPress platform stel je dit allemaal naar wens in. Ook worden e-mails verzonden vanaf je eigen domein en maak je het design en de inhoud zelf op.

De functionaliteiten van Huddle vs. Platform Essentials

Er zijn aantal functionaliteiten die een leeromgeving nodig heeft. Het doel is immers om cursussen aan te maken en te verkopen en daar heb je nu eenmaal een aantal basisfunctionaliteiten voor nodig. 

In deze vergelijking kijken we naar het Huddle Ultimate pakket en het Platform Essentials Academy pakket. Die twee komen het dichtste bij elkaar qua aanbod.

  • Een huishoudelijke mededeling vooraf: de functionaliteiten zoals we deze in dit artikel delen zijn de functionaliteiten zoals ze op dit moment worden aangeboden. Maar zowel Huddle als Platform Essentials zijn continu in ontwikkeling en werken constant aan het verbeteren en uitbreiden van de functionaliteiten. 
FunctionaliteitHuddle Platform Essentials
Flexibele opmaak en indeling van cursussen🟥
Opdelen van cursussen in lessen en sublessen
Cursuscontent (afbeeldingen, video’s en documenten)
Toetsen
Certificaten
Gamification
Voortgangsoverzicht en statistieken
Drip courses
(Externe) trainers 🟥
Notities 🟥
Gratis (voorbeeld)cursussen 
Proefperiode
Losse toegang verkopen
Toegang verkopen met Memberships
Cursussen afschermen voor bepaalde gebruikers
Cursusfeedback 🟥
Cursussen linken aan evenementen 
Geïntegreerde Zoomcalls 🟥
Geïntegreerde e-mails 🟥
Groepen
Forums
Activiteitenfeed (nieuwsfeed)
Landingspagina’s ontwerpen 🟥
Menu naar wens opmaken 🟥
Flexibele lay-out (ontwerp je eigen pagina’s) 🟥
SEO optimalisatie 🟥
Eigen iOS en Android app (met je eigen branding en naam) 🟥
(betaalde uitbreiding)

Extra functionaliteiten van Huddle vs. Platform Essentials

Ondanks het complete pakket aan functionaliteiten van zowel Huddle als Platform Essentials, zijn er nog een aantal zaken die je kunt integreren op je platform. Bijvoorbeeld om je betalingen binnen één systeem te regelen. Of je website als één geheel te presenteren (zonder subdomeinen of verschillende links). Of misschien wil je je cursussen wel aanbieden op een app! 

Je eigen website

Een groot nadeel van Huddle is dat het een aparte web-omgeving is. Dat betekent dat wanneer je gebruik maakt van Huddle, je leeromgeving niet is geïntegreerd op je eigen website, maar dat Huddle op een subdomein moet draaien (bijvoorbeeld leeromgeving.jouwwebsiteurl.nl) 

Wanneer je je Huddle Leeromgeving uit wilt breiden naar een completer platform, dan kun je van dezelfde aanbieder als Huddle ook een Phoenix-website afnemen. Phoenix is een soortgelijk systeem (CMS) als WordPress, maar de functionaliteiten zijn beperkt. Je krijgt templates, conversietools, een kennisbank en andere tools om een snelle, SEO-geoptimaliseerde website te maken. 

Dezelfde functies krijg je echter ook met WordPress en zitten inbegrepen in de platformen van Platform Essentials.

Huddle en Phoenix zijn allebei diensten van IMU. Wanneer je de twee wilt combineren ben je al gauw meer dan € 2.600,- per jaar kwijt (€ 1497,- voor Phoenix en € 1164,- voor Huddle). Bij Platform Essentials heb je dezelfde functionaliteiten – en meer! – al vanaf € 1197,- per jaar. Bovendien breid je zelf de functionaliteiten uit zonder van platform te wisselen. 

Met een Phoenixwebsite kun je wel je blogs meenemen als je in de toekomst weg wilt, maar niet je pagina’s en je lay-out. Als je bij Phoenix weg wilt, moet je dus opnieuw je content opmaken omdat je niet meer dezelfde paginabouwer gebruikt als Phoenix. 

Bij Platform Essentials blijft de hele website van jou. Als je in de toekomst weg wilt naar een andere aanbieder of alles zelf wilt beheren, dan krijg je je volledige platform mee, inclusief de paginabouwer (Elementor). Je verliest dus nooit je opmaak of de functionaliteiten van je platform. 

Shoppingcart-uitbreiding

Wil je betaalsystemen integreren in je community- en leerplatform? Dan heb je een extra tool nodig die zowel Platform Essentials als Huddle aanbieden. 

De functionaliteiten zijn bijna hetzelfde: een e-commerceomgeving inclusief verkoopfunnels, facturatie, geïntegreerde betaalsystemen, abonnementen, affiliate systeem en upsells. De prijs is echter iets anders. 

  • Bij Huddle betaal je € 1164 ,- per jaar voor de externe tool Plug and Pay. 
  • Bij Platform Essentials betaal je € 397,- per jaar voor de geïntegreerde shoppingcart-uitbreiding. 

Daarnaast gelden ook hier dezelfde overwegingen wanneer je gebruik maakt van een SAAS. De shoppingcart-uitbreiding van Platform Essentials is gebaseerd op WooCommerce, een populaire shoppingcartplugin voor WordPress. De mogelijkheden die je met WooCommerce hebt zijn eindeloos. Maak je gebruik van een SAAS zoals Plug and Pay? Dan blijven de functies beperkt zoals aangeboden in de SAAS.

Je eigen app

Huddle heeft een gratis app waarop jouw gebruikers inloggen en de cursussen die jij aanbiedt kunnen volgen. Dat is een supercoole service! Maar die app gebruikt alle branding, lay-out en vormgeving van Huddle. Niet van jouw merk. Bovendien zijn de functionaliteiten beperkt. 

Bij Platform Essentials kun je je platform uitbreiden met een eigen app. Niet zo maar je eigen account op een algemene app, maar je eigen platform op je eigen iOS en Android app. Zodat jouw cursussen ook offline te volgen zijn en je community altijd verbonden is. En de hele app-omgeving jouw merk uitstraalt. Je beheert de app bovendien gemakkelijk vanuit je dashboard.

In vergelijking met het laten ontwikkelen van een app met soortgelijke functies is de Platform Essentials app extreem goedkoop. Bij een professionele ontwikkelaar ben je al minsten € 50.000,- kwijt. 

Welke aanbieder is goedkoper: Huddle of Platform Essentials?

De kosten tussen aanbieders lopen nogal uiteen. Dus is het belangrijk de kosten in acht te nemen wanneer je gaat kiezen welk leersysteem het beste voor jou werkt. 

HuddlePlatform Essentials
€ 1164€ 1197

Het is bij Huddle ook mogelijk met een Lite (€ 180 per jaar) of Premium (€ 468 per jaar) pakket te beginnen, maar daar zitten ontzettend veel beperkingen aan! Je hebt bijvoorbeeld maar een beperkt aantal gebruikers en een beperkt aantal cursussen. Die pakketten ben je als serieuze ondernemer snel ontgroeid. 

Bij Platform Essentials bieden we ook uitgebreidere pakketten aan: University (€ 1497 per jaar) en Enterprise (€ 1997 per jaar). Hiermee kun je de functionaliteiten van je platform sterk uitbreiden als je dat wilt. 

  • De belangrijkste afweging bij het analyseren van de kosten zijn de functionaliteiten. Want, een pakket kan dan wel goedkoper zijn, maar je weet nooit waar je over één, twee of vijf jaar met je onderneming wilt staan. En misschien heb je dan wel uitbreidingsmogelijkheden nodig die een stuk duurder uitvallen. Of een ingewikkelde overstap naar een ander platform betekenen.  

Waarom Platform Essentials beter is dan Huddle (Als je het aan onze klanten vraagt)

Veel klanten van Platform Essentials zijn weggegaan bij Huddle. Uiteindelijk wilden ze meer en verder groeien met hun leer- en communityplatform en bleken de mogelijkheden van Huddle niet genoeg. Dit zijn de argumenten die we het meest horen van onze klanten: 

Huddle Lite en Premium zijn niet geschikt voor een grootschalige onderneming

Platformondernemers die beginnen met Huddle lopen al snel tegen de limieten van hun platform aan. Terwijl je kunt starten met een goedkoop abonnement moet je blijven upgraden om de groei van je onderneming bij te benen. Totdat je uiteindelijk niet verder kunt groeien. 

Huddle Ultimate is geen compleet platform

Want uiteindelijk ontgroei je ook het Ultimate pakket van Huddle. Een goed platform heeft namelijk meer nodig dan alleen een community en leeromgeving. Een succesvolle online onderneming organiseert ook challenges met Zoom-integratie, organiseert online en offline evenementen, heeft een CRM en e-mailfunctionaliteit, geïntegreerde betaalmethodes en is van top tot teen aanpasbaar.

Huddle heeft beperkte vrijheid voor lay-out

Veel van de Platform Essentials klanten zijn blij dat ze hun pagina’s, leeromgeving en community helemaal naar wens kunnen aanpassen. Ieder platform heeft een eigen look en feel. En alle details stralen jouw merk uit. Pagina’s zijn op maat aan te maken en in te richten en als je niet zo’n ontwerpwonder bent maak je gewoon gebruik van de beschikbare templates. 

Huddle heeft beperkte mogelijkheden om modules te presenteren

Huddle biedt beperkte mogelijkheden aan om je lessen te presenteren. Onze klanten hebben diverse doelgroepen en soms dus verschillende manieren nodig om content aan te bieden aan de klanten. Met Huddle was dat niet mogelijk, met Platform Essentials wel. 

Platform Essentials is makkelijker te navigeren (ook voor gebruikers!) 

Met je leeromgeving op Platform Essentials kun je je lessen inrichten zoals je zelf wilt. Dit geeft jou als online coach of trainer meer mogelijkheden om je cursuscontent in te richten en dat maakt het op zijn beurt weer makkelijker voor je gebruikers om je content te navigeren. 

Platform Essentials is meer custom-made

Niet alleen qua lay-out heb je bij Platform Essentials veel meer mogelijkheden dan bij Huddle. Ook het gebruik van je platform is helemaal flexibel. Je gebruikt je platform voor verschillende doeleinden en je hebt altijd de ruimte om functionaliteiten naar wens te gebruiken. 

Conclusie: Platform Essentials, gebaseerd op Wordpress, is veel flexibeler dan Huddle. Informeer je goed voordat je gebruik gaat maken van een SAAS zoals Huddle. Op de korte termijn kan het best een goede keuze lijken, maar ben je niet met je onderneming begonnen voor de lange termijn?

Wil je net als enkele van onze klanten overstappen van Huddle naar Platform Essentials? Dat kan. We helpen je graag door samen te kijken naar de beste mogelijkheden voor jouw organisatie.

Blog Updates

gerelateerde artikelen

Reacties