SEO Configuratie Wizard

4 min leestijd

Geüpdate op 26 maart 2025

De SEO Wizard van Platform Essentials is een essentieel hulpmiddel om je platform optimaal vindbaar te maken in zoekmachines. Door deze configuratie wizard stap voor stap te doorlopen, zorg je ervoor dat je website technisch goed is ingericht voor zoekmachines zoals Google.

Waarom is de SEO Wizard belangrijk? #

  • Zorgt voor optimale technische SEO-instellingen
  • Helpt bij het correct instellen van de Knowledge Graph voor Google
  • Maakt je website beter vindbaar in zoekmachines
  • Voorkomt indexatie van onnodige pagina’s
  • Stroomlijnt je URL-structuur

Waar kan ik de SEO Wizard vinden? #

Zorg ervoor dat je bent ingelogd in het admin panel van Platform Essentials. Klik op ‘SEO‘ bovenaan en kies vervolgens voor ‘Configuratie wizard‘.


Stap 1: Data Importeren #

Deze stap is relevant als je website al eerder SEO-instellingen had.

  • Kies de juiste importeertool indien van toepassing
  • Importeer bestaande SEO-instellingen

Stap 2: Basisinformatie Instellen #

Deze informatie wordt gebruikt voor de Knowledge Graph van Google.

  1. Sitetitel
  2. Alternatieve site titel
  3. Persoon of organisatie
  4. Naam van de persoon of organisatie
  5. Foto of logo
  6. Telefoonnummer van de organisatie
  7. BTW-nummer

Stap 3: Sociale Media Koppelen #

Hiermee help je Google je online aanwezigheid te begrijpen.

  1. Facebook pagina URL
  2. X gebruikersnaam
  3. Pinterest URL
  4. Instagram URL
  5. YouTube URL
  6. LinkedIn URL
  7. Extra accounts

Stap 4: Indexeren van berichttypes, archieven en taxonomieën #

Ga na welke content wel en welke content niet opgenomen hoeft te worden in de index van Google. Let daarbij op dat je zogenaamde dunne content niet opneemt in je XML-sitemap en een no-index meegeeft. Hiermee begrijpt de zoekmachine dat je deze content niet wilt opnemen in de index.

Het indexeren van dunne content kan serieuze gevolgen hebben voor de prestaties van je website in zoekmachines. Onder dunne content verstaan we pagina’s die weinig tot geen toegevoegde waarde bieden voor bezoekers. Denk hierbij aan filteroverzichten waar slechts één of twee producten worden getoond, automatisch gegenereerde pagina’s met minimale unieke inhoud, archiefpagina’s met een beperkt aantal posts of tag-pagina’s waar nauwelijks artikelen aan gekoppeld zijn.

Het laten indexeren van deze dunne content heeft verschillende nadelige effecten op je website. Ten eerste verspil je het crawl budget van Google, waardoor belangrijke pagina’s mogelijk minder vaak worden bezocht door de zoekmachine. Daarnaast verzwakt het de algemene SEO-waarde van je website wanneer er teveel pagina’s met weinig inhoud geïndexeerd staan. Ook loop je het risico op een lagere ranking omdat Google deze pagina’s als kwalitatief onvoldoende beoordeelt. Bovendien zorgt het voor een slechte gebruikerservaring wanneer bezoekers via zoekresultaten op deze inhoudsarme pagina’s terechtkomen.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om een doordachte aanpak te hanteren. Begin met het identificeren van pagina’s met dunne content op je website. Voeg vervolgens een noindex meta tag toe aan deze pagina’s zodat ze niet in de zoekresultaten verschijnen. Waar nodig kun je ook via de robots.txt file de indexatie van bepaalde secties blokkeren, zoals in de afbeelding hieronder. Kijk daarnaast of je inhoud kunt combineren om sterkere, meer informatieve pagina’s te creëren.

Door deze strategie toe te passen en alleen waardevolle, informatierijke pagina’s te laten indexeren, help je zoekmachines zich te concentreren op je beste content. Dit komt de overall SEO-prestaties van je website ten goede en zorgt ervoor dat bezoekers de relevante informatie vinden waar ze naar op zoek zijn. Let op de volgende zaken bij het laten indexeren van jouw platfrom:

  • Selecteer relevante berichttypes voor indexatie
  • Schakel indexatie uit voor thank you pages
  • Bepaal indexatie voor specifieke content types (cursussen, lessen, docs)

Stap 5: Geavanceerde opties #

Optimaliseer de structuur van je website.

  1. Bijlage pagina’s naar de URL van het bestand leiden
  2. Automatisch alt tekst instellen op reeds aangevraagde afbeelding
  3. Verwijder /category/ in je perma links
  4. Verwijder /product-categorie/ in je perma links
  5. Opslaan en doorgaan
  6. Universele SEO metabox voor Elementor en Gutenberg editor instellen

Conclusie #

Door het doorlopen van de SEO Wizard heb je de basis gelegd voor een goed vindbare website. De volgende stap is het configureren van een XML sitemap, wat in een aparte handleiding wordt behandeld. Met deze instellingen is je Platform Essentials website klaar om optimaal gevonden te worden door zoekmachines.

Let op: Na het doorlopen van de wizard is het aan te raden om regelmatig je SEO-instellingen te controleren en aan te passen waar nodig.

Ben je geholpen?