Een XML-sitemap is een essentieel onderdeel van je website’s SEO-strategie. Het helpt zoekmachines zoals Google om je website efficiënt te crawlen en te indexeren. In deze samenvatting wordt stap voor stap uitgelegd hoe je met Platform Essentials een complete XML-sitemap kunt genereren en optimaliseren.
Het doel van een XML-sitemap #
Een XML-sitemap is een technisch document in XML-formaat dat primair bedoeld is voor zoekmachines en crawlers, niet voor menselijke bezoekers. Het bevat gestructureerde informatie over alle belangrijke URL’s op een website, inclusief metadata zoals laatste wijzigingsdatum en updatefrequentie.
Een HTML-sitemap daarentegen is een gewone webpagina die gemaakt is voor menselijke bezoekers, met een hiërarchisch georganiseerd overzicht van alle pagina’s op de website in klikbare links, vaak gegroepeerd per categorie of thema.
- Een goed functionerende XML-sitemap is essentieel voor een efficiënte indexering van je website in zoekmachines.
- Een XML-sitemap dient als beginpunt voor zoekmachines bij het indexeren van je website
- De XML-sitemap bevat een overzicht van alle belangrijke content op je platform
- In tegenstelling tot de HTML-sitemap, hoeft de XML-sitemap niet visueel aantrekkelijk te zijn, dit is niet nodig omdat deze primair bedoeld is voor zoekmachines.
Stap 1: Maak je platform zichtbaar voor zoekmachines #
Om de XML-sitemap te genereren, is het belangrijk om de instellingen in WordPress correct in te stellen. Dit omvat het uitschakelen van het vinkje voor “zoekmachine zichtbaarheid” in de WordPress-instellingen, zodat zoekmachines de website kunnen indexeren.
- Ga naar ‘Instellingen‘ in het WordPress menu en navigeer naar ‘Lezen‘
- Schakel het vinkje bij ‘zoekmachine ontmoedigen om deze site te indexeren‘ uit
- Sla de wijzigingen op

Hoe kan WordPress ‘zoekmachine zichtbaarheid’ beïnvloeden? #
Wanneer “Zoekmachines ontmoedigen om deze site te indexeren” is aangevinkt, voegt WordPress automatisch een meta tag ‘noindex, nofollow’ toe aan je website en past het de robots.txt aan om zoekmachines te ontmoedigen je site te indexeren. Het robots.txt bestand is een tekstbestand dat in de root van je WordPress-installatie staat en waarin je specifieke instructies kunt geven aan zoekmachines over welke delen van je website wel of niet geïndexeerd mogen worden.
Stap 2: XML-sitemap inschakelen #
In het SEO-menu van Platform Essentials kun je naar XML- en HTML-sitemaps gaan. Hier kun je de XML-sitemap inschakelen, waardoor automatisch een XML-sitemap wordt gegenereerd.
- Ga naar het kopje ‘SEO‘
- Selecteer ‘XML en HTML sitemaps‘
- Zet de hoofdschakelaar aan voor het genereren van XML en HTML sitemaps aan
- Schakel specifiek de XML-sitemap in

Stap 3: Afbeeldingen en video’s toevoegen aan je XML-sitemap #
Je kunt specifieke sitemaps inschakelen voor afbeeldingen en video’s. Afbeeldingen worden op blog- en pagina-niveau op een dienblaadje aangereikt aan Google Search Console. YouTube-video’s die je invoegt in blogposts of pagina’s worden automatisch herkend en toegevoegd aan de video-sitemap.
- Schakel de afbeeldingen sitemap in voor automatische indexering van alle afbeeldingen
- Afbeeldingen worden op blog- en paginaniveau geïndexeerd
- Activeer de video sitemap functie
- YouTube video’s worden automatisch toegevoegd wanneer ze in blogposts of pagina’s worden geplaatst

Stap 4: Sitemap voor auteurs #
Als je met meerdere auteurs werkt, kun je ook een sitemap voor auteurs inschakelen. Dit is vooral handig als de auteurs experts zijn in hun vakgebied, omdat dit helpt bij het indexeren van auteurspagina’s.
- Schakel de auteurs sitemap in via de instellingen
- Vooral waardevol voor platforms met meerdere expert-auteurs
- Creëert automatisch een aparte sitemap voor auteurspagina’s
Stap 5: Berichttypes opnemen in je XML-sitemap #
Je kunt specificeren welke berichttypes (bijv. blogposts, pagina’s, Docs) worden opgenomen in de sitemap. Dit maakt het makkelijker voor Google om content te indexeren.
- Standaard worden berichten (posts) en pagina’s (pages) opgenomen in je XML-sitemap
- Mogelijkheid om Docs (kennisbank artikelen) toe te voegen
- Selecteer relevante berichttypes voor jouw platform
- Voeg berichttypes toe aan je XML-sitemap die waardevolle SEO-content bevatten
Stap 6: Taxonomieën opnemen in je XML-sitemap #
Het opnemen van taxonomieën in je XML-sitemap is een effectieve manier om de structuur van je content duidelijker te maken voor zoekmachines. Door bijvoorbeeld blogcategorieën en tags toe te voegen, help je Google om relevante content makkelijker te vinden en te indexeren.
- Mogelijkheid om categorieën toe te voegen
- Tags kunnen worden opgenomen
- Documentcategorieën en –tags kunnen worden toegevoegd
Conclusie #
Het correct instellen van je XML-sitemap met Platform Essentials maakt je website beter toegankelijk voor zoekmachines. Hoe makkelijker je het Google maakt om je sitemap te vinden en begrijpen, des te vaker zullen zoekmachine crawlers je website bezoeken. Dit verhoogt de kans op betere indexering en dus betere vindbaarheid in zoekmachines.
Door alle relevante elementen (zoals afbeeldingen, video’s, auteurspagina’s en taxonomieën) op te nemen in je sitemap, creëer je een compleet overzicht van je waardevolle content voor zoekmachines. Het is aan te raden om regelmatig te controleren of je sitemap up-to-date is en alle belangrijke content bevat.
- XML-sitemap is cruciaal voor de indexering van je website door zoekmachines.
- Platform Essentials maakt het mogelijk om automatisch sitemaps te genereren en automatisch nieuwe content toe te voegen.
- Video’s en afbeeldingen kunnen automatisch worden toegevoegd aan de sitemap, wat helpt bij de zichtbaarheid in bijvoorbeeld Google Images en Video’s.
- Auteurspagina’s en taxonomieën kunnen ook worden opgenomen in de sitemap, afhankelijk van de structuur van je website.
Lees ook hoe je je XML-sitemap kunt toevoegen aan Google Search Console.